Биология

Енциклопедия

Диабет

Диабетът, известен и като захарна болест, е заболяване на храносмилателната система при хората. Причин Основната причина е намалена секреция на инсулин от задстомашната жлеза. Признаци Някои от признаците са увеличено съдържание на глюкоза в кръвта; увреждане на бъбреците; увреждане на зрението и увреждане на червените кръвни клетки. Предпазни мерки За предпазване от диабет се препоръчва намалена… още »

Енциклопедия

Ендокринна система

Ендокринната система е съставена от жлези с вътрешна секреция, които отделят хормони (химически вещества) в кръвта. Когато хормоните попаднат в кръвта, те се пренясят от нея до всички части на тялото, като всеки хормон въздейства върху определени органи и системи. Хормоните регулират всички основни жизнени процеси в организма – обмяна на веществата, растеж, развитие, размножаване. Функцията… още »

Енциклопедия

Епифиза

Епифизата, известна още и като шишарковидно тяло, е жлеза в човешкото тяло, част от Ендокринната мрежа. Тя се намира в черепната кухина и е свързана посредством нервни влакна с междинния мозък. Най-силното си развитие достига към 7-8 гоздишна възраст, като с напредване на възрастта тя претърпява обратно развитие. Основния хормон, който отделя епифизата, е серотонин…. още »

Енциклопедия

Задстомашна жлеза

Задстомашната жлеза, известна и с наименованието панкреас, е жлеза на храносмилателната система от смесен тип – има и външна, и вътрешна секреция. Тя отделя задстомашен сок и 2 хормона. Задстомашният сок се излива в дванадесетопръстника и играе важна роля в храносмилането. Основният хормон на задстомашната жлеза е инсулин. Той понижава съдържанието на глюкоза в кръвта, като предизвиква… още »

Енциклопедия

Надбъбречна жлеза

Надбъбречната жлеза е част от отделителната система при хората. Всеки човек има 2 такива жлези, които са разположени върху горните части на бъбреците. Жлезата е изградена от кора и сърцевина. Сърцевината отделя адреналин, хормон на стреса, който повишава сърдечната дейност, дишането, глюкозата в кръвта и по такъв начин увеличава снабдяването на мозъка и мускулите с кислород… още »

Енциклопедия

Стрес

Стресът е състояние на силно нервно напрежение. Причини Основните причини за поява на стрес у хората са повишена секреция на адреналин в кръвта и различни стресови фактори. Признаци Основни признаци за поява на стрес се силна възбуда (ярост, страх), сърцебиене, учестено дишане, увеличено съдържание на глюкоза в кръвта и пребледняване. Предпазни мерки За предпазване от стрес… още »

Енциклопедия

Хипофиза

Хипофизата е разположена под междинния мозък. Съставена е от преден и заден дял, като повечето хормони се секретират в предния й дял. Тяхната основна функция е да контролират секрецията на хормони от други ендокринни жлези, като например да активират дейността на половите жлези и да повишават секрецията на хормони от щитовидната жлеза и кората на надбъбречните… още »

Енциклопедия

Щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е част от Ендокринната система. Тя се намира около началото на трахеята, под щитовидния хрущял на гръкляна. Нейната основна функция е регулация на обмена на веществата и развитието. За хормоните, които отделя щитовидната жлеза, е характерно, че съдържат йод. Недостатъчната секреция в детска възраст на един от тях, тироксин, води до изоставане в умственото… още »