Енциклопедия

Енциклопедия

Абагар

Молитвеник, първата българска печатна книга. Съставена и печатана на кирилица в Рим през 1651 от Ф. Станиславов. Името произхожда от поместеното апокрифно послание на цар Абагар до Исус. Запазени са 5 екземпляра в чужбина и 1 в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София.

Енциклопедия

Абазия

Неспособност за ходене. Тази неспособност на болния да върви не се дължи на неврологично или мускулно увреждане. Силата и чувствителността не са увредени. Няма парализа на долните крайници, тъй като субектът запазва възможността да ги движи. Този симптом, свързан с някакъв вътрешнопсихичен конфликт, се среща при неврозите и в частност при хистерията.

Енциклопедия

Абай Кунанбаев

Казахски поет просветител, композитор. Роден е през 1845 г., а умира през 1904.Родоначалник на казахската писмена литература и на съвременния казахски литературен език. Лирична и сатирична поезия със социално-битова тематика.

Енциклопедия

Абас I

Абас I (27 януари 1571 г., Казвин – 19 януари 1629 г., Исфахан) е шейх на Иран от 1587 г. до смъртта си. Произхожда от династията Сефевиди. Той укрепя централната власт, засилва ролята на гражданската бюрокрация. Абас развива централните райони на Иран, благодарение на експлоатацията на маргиналните области и завладените страни. Той премества столицата в Исфахан през… още »

Енциклопедия

Абас Махмуд ал Акад

Египетски поет и публицист, член на Арабската академия в Дамаск (1926) и в Кайро (1936). Един от основоположниците на романтичната школа – диван. Поетични сборници „Събуждане“, „Призраци“, „Нощни мъки“, преводи, религиозно-философски и литературни изследвания.

Енциклопедия

Абасиди

Абасиди е арабска династия, която управлява Багдадския халифат от 750 до 1258 г. Основоположник на династията е Абул-Абас ас-Сафах. Той установява своята резиденция в ал-Хашим. След неговата смърт престолът е зает от брат му абу-Джаафар (754-775), наречен ал-Мансур (Победоносният) и считан за фактически създател на могъщата държава на абасидите. През 762 г. той основава новата… още »

Енциклопедия

Абдомен

Корем./лат./

Енциклопедия

Абдоминален

Коремен, отнасящ се до корема. Абдоминален орган – орган разположен в корема, например абдоминална аорта, абдоминални лимфни възли, абдоминален процес и др. Произлиза от абдомен – корем, лат.

Енциклопедия

Абдоминална аорта

Магистрален кръвоносен съд. Най-големият артериален съд в човешкото тяло. Нарича се още коремна аорта. Започва на нивото на 12-и гръден и завършва на нивото на 4-и поясен прешлен, където се разклонява в две хълбочни артерии.

Енциклопедия

Абдуктор

Отвеждач, най-често мускул-отвеждач, който изнася част от тялото встрани от средната му линия.