Дигитална следа

Дигитална следа е термин, който проследява процеса на извършени дейности на потребител в дигиталното пространство. Това може да включва информация, произлизаща от интернет, мобилен интернет, уеб пространството и телевизията. Дигиталната следа осигурява база данни и факти, свързани с работата на човек в цифровата среда. Такива са лични профили и акаунти в социални мрежи, информация за посетени интернет страници, отваряни и създавани файлове, персонални съобщения и коментари, видеоклипове, снимки и други виртуални активности, включващи въвеждането на лични данни на потребителя. Част от този материал може да бъде публично достъпен, а друга секретен.

Някои от социалните мрежи могат да селектират индивидуалните дигитални следи като ги превърнат в лично досие на потребителя. Социалната медия използва данните от дигиталната следа за да разбере личните интереси на интернет потребителя. Това са лични интереси и предпочитания, членство в социални организации, поведение и местоположение.

Дигиталната среда не е дигитална идентичност и не изпълнява функциите на паспорт, а се разглежда като база метаданни. Дигиталните следи могат да бъдат противоречиви и невинаги отговарят на истинската самоличност на потребителя. Дигиталната следа се използва както за извличане на лична информация без знанието на потребителя, така и за направа на анализ на неговото поведение в социалните мрежи.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!