Фърмуер

Фърмуерът (на английски: Firmware) или базово програмно осигуряване е комбинация от постоянна памет, информацията съхранена в нея и програмен код.

Типични примери за устройства съдържащи фърмуер са вградени системи (като светофари, потребителски уреди и дигитални часовници), компютри, периферни устройства на компютри, мобилни телефони и дигитални камери. Фърмуерът осигурява тяхното контролиране и функциониране. Съдържа се в устройства като ROM, EPROM и флаш-паметта. Промяна на фърмуера на устройство по време на неговия живот може да бъде извършено много рядко или дори никога. Някои устройства с фърмуер памет са перманентно инсталирани и не могат да бъдат променяни след производство. Основните причини за обновяването на фърмуера са премахването на програмни грешки или добавяне на нови функции към устройството. Това може да доведе до смяна на интегралната схема на ROM или повторното програмиране на флаш паметта. Фърмуерът на персонален компютър като ROM BIOS може да съдържа само основни, елементарни функции на устройството и може само да осигурява функции на софтуер от по високо ниво. Понякога фърмуерът може да бъде единствената програма, която да стартира устройството и осигурява функционирането му.

В някои отношения различните компоненти на фърмуера са точно толкова важни колкото и операционната система в работещия компютър. За разлика обаче от повечето модерни операционни системи, фърмуерът рядко притежава добре развит механизъм за автоматично обновяване, който да отстранява потенциални дефекти получени при монтирането на устройството.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!