Lubuntu

Lubuntu e Linux дистрибуция, базирана на Ubuntu и използваща LXDE графична среда. Десктопът на Lubuntu е модифициран от екипа и има някои различия от оригиналният LXDE десктоп.

Дистрибуцията е предназначена за потребители със стари машини, напреднали потребители и такива, които търсят висока производителност.

Системните изисквания са сравнително ниски– процесор над 1.3 GHz и RAM памет над 512 MB. Под тези параметри на хардуера, системата ще работи с намалена ефективност.

Дистрибуцията няма собствени хранилища за софтуер, ползват се официалните на Ubuntu в които към момента има около 38 000 пакета.

Собствените приложение са малко на брой, като разработчиците акцентират върху самият десктоп. По подразбиране, в диска са включени лек видео плеър Gnome MPlayer, лек и с изглед, подобен на Winamp аудио плеър– Audacious, леки офис приложения ката Abiword за тесктообработка и Gnumeric за работа с електронни таблици, уеб браузър– Mozilla Firefox, торент клиент– Transmission, организатор, приложение за работа с архиви и др.

Поддръжката на всички, включени в десктопа приложения е обезпечена само с един мета– пакет, който се казва lubuntu-restricted-extras. В него са включени flash-player, декодерите за видео– плеъра, шрифтовете, unrar и др. С инсталирането на този пакет, системата е напълно готова за работа.

С Lubuntu-software-center и Synaptic могат да се инсталират приложения в графичен режим.

От тук cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/12.04/release/ могат да се свалят образи на LTS версията /с дълъг срок на поддръжка/, чиито срок на поддръжка е 5 години, а от тук cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/13.04/release/ образи на последната стабилна версия– Lubuntu 13.04.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!