MacOS

Статията се отнася за сегашната серия операционни системи на Apple. За серията, включваща и класичските операционни системи вижте Mac OS.

macOS (преди това Mac OS X и OS X), е поредица от Unix-базирани операционни системи с графичен интерфейс, които са разработвани, издавани и продавани от Apple Inc. от 2001 г. насам. Това е и основната операционна система на компютрите Mac, също произвеждани от Apple. На пазара на компютърните операционните системи тя заема второ място след Microsoft Windows.

macOS е втората голяма серия от операционни системи Mac OS, като първата серия е класическата Mac OS, която е представена през 1984 г. и нейното последно издание е Mac OS 9, издадена през 1999 г.

Първата версия е Mac OS X сървър 1.0 през 1999 г., или в десктоп варианта си, Mac OS X 10.0 Cheetah, излязъл на 24 март 2001 г. Първият ъпдейт на системата е 10.1, излязъл по-късно същата година. Първите версии на Mac OS X са кръстени големите котки, като например Mac OS X 10.8 се нарича Mountain Lion. От версия OS X 10.9 Maverics насам, Apple започва да наименува версиите на името на места в Калифорния. През 2012 г. компанията съкрати името на Mac OS X на „OS X“, а през 2016 г. го промени на „macOS“, прилагайки номенклатурата, която вече използват за другите свои операционни системи като iOS, tvOS и watchOS.

Между 1999 г. и 2009 г. Apple продаваше отделна серия операционни системи, наречени Mac OS X Server. Първоначалната версия, Mac OS X Server 1.0, бе пусната през 1999 г. с потребителски интерфейс, подобен на Mac OS 8.5. Следващите версии бяха въведеждани едновременно с настолната версия на Mac OS X. Започвайки с Mac OS X 10.7 Lion, функциите за сървъри бяха предоставяни като отделен пакет в Mac App Store.

macOS е базирана на технологии, разработвани между 1985 г. и 1997 г. в NeXT, компания, основана от основателя на Apple Стийв Джобс, след като напуска компанията. „X“ в Mac OS X и OS X е римската цифра 10 и се произнася като 10. X беше важна част от идентичността на бранда и маркетинга на операционната система в ранните и години, но постепенно започна да отстъпва роля след излизането на Snow Leopard през 2009 г.

Версиите между 1999 г. и 2005 г. могат да вървят единствено на PowerPC-базираните Mac-ове от този период. След като Apple заявява, че от 2006 г. преминава към процесори на Intel, отделна версия на Mac OS X 10.4 Tiger е създадена и разпространявана ексклузивно с ранните компютри Mac с Intel. Тази версия е съдържала емулатор на име Розета, който позволвал да се изпълняват повечето от старите програми на новата архитектура. OS X 10.5 Leopard е първата версия, която поддържа и двете архитектури. Mac OS X 10.6 Snow Leopard е първата версия, достъпна само за компютри, базирани на x86-64 архитектура (с процесори на Intel.). През 2011 г., Apple пуска Mac OS X 10.7 Lion на пазара, която вече не поддържа 32-битови процесори и не съдържа емулатора Розета. Всички версии от този момент нататък са единствено 64-битови и не поддържат програми за PowerPC.

Функции

Потребителският интерфейс Aqua

Едно от основните разлики между класическата Mac OS и текущия macOS е добавянето на Aqua, графичен потребителски интерфейс с елементи вдъхновени от водата, в първата основна версия на Mac OS X. Всеки прозорец, текстов и графичен елемнт се изобразява на екрана, като се използва технология за пространствено изглаждане. ColorSync, технология, въведена преди много години, бе подобрена и вградена в операционната система, за да осигури точно изобраяване на цветовете за печатне и мултимедийни професионалисти. Също така бяха добавени сенки около прозорците и изолирани текстови елементи, за да се осигури усещане за дълбочина. Бяха добавени и нови елементи на интерфейса, включително „листове“ (диалогови прозорци, прикрепени към конкретни прозорци) и „чекмеджета“, които се плъзгат и предоставят опции.

Разработчици от трети страни започнаха да създават модификации за приложения и други операционни системи, които имитират външния вид на Aqua. До известна степен Apple използва успешния преход към този нов дизайн като ливъридж, като предприема правни действия срещу хора и компании, които произвеждат или разпространяват софтуер с интерфейс, който компанията твърди, че произхожда от дизайна с авторски права.

Има 38 системни езика достъпни в macOS за потребителя в момента на инсталацията; системният език е използван в цялата среда на операционната система. Могат да бъдат избирани дузини от методи за въвеждане за различен вид писмености, независимо от системния език. Скорошни ъпдейти са добавили допълнителна поддръжка за китайски символи и връзки със китайски социални мрежи.

macOS може да бъде актуализирана чрез панела за софтуерна актуализация в системните настройки. До версия OS X 10.8 Mountain Lion, отделна програма е изпълнявала тази функция. Във версия Mountain Lion, както и в следващите, тази функционалност е била слята с Mac App Store, въпреки че механизма, по който протича процеса е останал непроменен и процеса на теглене на софтуерният ъпдейт е коренно различен от тегленето на програма от Mac App Store. В macOS 10.14 Mojave, функцията е върната в системните настройки.

История

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!