Microsoft .NET Framework

Microsoft .NET Framework е платформа, създадена от Microsoft, която предоставя програмен модел, библиотека от класове (FCL, Framework Class Library) и среда за изпълнение на написан специално за нея програмен код (CLR, Common Language Runtime). Тя е ключов елемент от стратегията за развитие на Microsoft, чиято цел е повечето нови приложения за Windows да бъдат базирани на .NET Framework.

.NET приложенията се пишат на езици от високо ниво (C#, VB.NET, C++/CLI и други) и се компилират до платформено-независим междинен език, наречен CIL (Common Intermediate Language). По време на изпълнение CIL кодът (т. нар. „управляван код“) бива автоматично компилиран от CLR за конкретната хардуерна платформа и операционна система, с която работи потребителят.

.NET Framework се разпространява с Windows Server 2003, Windows Server 2008, Windows Vista и Windows 7 като може да бъде инсталиран и на по-стари версии на Windows. Целта на проекта Mono, спонсориран от Novell, е да даде възможност програми, написани на .NET Framework, да работят и на други операционни системи, като Linux, Solaris, Mac OS, BSD и др.

.NET Framework включва два основни компонента:

В основата на философията на .NET Framework са залегнали следните основни цели и идеи:

Microsoft стартира разработката на .NET Framework в края на 90-те години, първоначално под името Next Generation Windows Services (NGWS). В края на 2000 г. е публикувана първата бета версия на .NET 1.0.

Публикуван на 3 април 2003 г., това е първият сериозен ъпгрейд на .NET Framework. Може да бъде изтеглен като самостоятелен пакет или инсталиран с втората версия на Visual Studio .NET, Visual Studio .NET 2003. Това е и първата версия на .NET Framework, вградена директно в Windows операционна система (Windows Server 2003).

Промени спрямо версия 1.0

.NET Framework 2.0

Публикувана на 22 януари 2006, вградена във Visual Studio .NET 2005, Microsoft SQL Server 2005 и BizTalk 2006, както и в операционната система Windows Server 2003 R2.

Достъпна за изтегляне от сайта на Microsoft, откъдето може да се свали и нейния SDK.

Следва да се отбележи, че версия 2.0 е последната, която поддържа Windows 2000.

Промени спрямо версия 1.1

.NET Framework 3.0

.NET Framework 3.0, известен първоначално като WinFX, включва набор нови възможности и библиотеки, които са в основата на новите операционни системи Windows Vista и Windows Server 2008. .NET Framework 3.0 е достъпен и за операционните системи Windows XP SP2 and Windows Server 2003. В новата версия липсват сериозни архитектурни нововъведения: използва се CLR на .NET Framework 2.0. За версия 3.0 няма еквивалентна версия на .NET Compact Framework.

.NET Framework 3.0 се състои от 4 основни нови компонента:

.NET Framework 3.5

Версия 3.5 на .NET Framework използва същия CLR като версии 2.0 и 3.0. Тя автоматично инсталира .NET Framework 2.0 SP1, с което добавя някои нови функции в базовите класове на версия 2.0, необходими за работата на някои от новите компоненти, най-вече LINQ. Налице е пълна обратна съвместимост с версия 2.0, така че програмите, писани за версия 2.0 ще работят безпроблемно на версия 3.5. Пълна поддръжка на .NET Framework 3.5 е осигурена във Visual Studio 2008.

Пълният сорс код на BCL ще бъде публикуван от Microsoft под лиценз Microsoft Reference License.

Скоро ще бъде публикувана .NET Compact Framework 3.5, която ще направи достъпни LINQ и другите нововъведения в .NET Framework 3.5 за мобилни устройства.

Промени спрямо версия 3.0

Версия 4.0 се разпространява заедно с Visual Studio 2010. Версията на CLR е сменена на 4.0

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!