Невросемантика

Невросемантиката е наука, произлязла от Невролингвистичното програмиране. Създадена от д-р Майкъл Хол и Боб Боденхамер, д-р по медицина, като обогатяване и синтез на НЛП и общата семантика.

Същност

Невросемантиката се отнася до приемането, че когато човек създава значения (от тук името семантика) в своя ум, тези значения се въплътяват в неговото тяло и нервна система (а от тук – невро). И когато едно нещо има определено значение за човек, той го усеща с тялото си. Така че всъщност човек преживява тези значения като негови „емоции“. Умствено, човек преценява тези значения като стойности, идеи, вярвания, разбирания, парадигми, ментални модели, умствени рамки и т.н.

НС е модел, който описва как се създават значения чрез класифициране, асоцииране и оценяване на това, което изпитваме. И как това, което ние създаваме като значения, определя нашите действия.

Авто-тренинги на базата на невросемантичните модели се смята, че осигуряват лидери, мениджъри и т.н. бизнес отговорни лица, и обикновени хора със средства да се справят с разнородни проблеми като обширно обслужване на клиенти, решаване на проблеми и т.н

Приложна наука

НС е модел от 21 век за пробуждане на вътрешната интелигентност за по-ефективно справяне с живота. На лично ниво, това е път за самоусъвършенстване и успех.

цитатът е взет от The International Society of Neuro-Semantics®

Невросемнтиката се смята за лъженаука. Многозначителни изрази като „Matrix coaching“ (прев. от английски – матрично психоанализиране), използвани от невросемантиците, имат сериозен принос за това.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!