NeXT Computer

NeXT Computer (познат още като NeXT Computer System) е работна станция, разработена, пласирана и продавана от NeXT Inc. Работи с Unix-базираната операционна система NeXTSTEP, разполагаща със собствен потребителски интерфейс, използващ Display PostScript-базиран бекенд.

Дънната платка е квадратна и използва един от четирите идентични слота в корпуса, който представлява черен куб от излят магнезий със страни от 305 mm. От него произлиза и неофициалното име на компютъра– „Кубът“.

NeXT Computer излиза на пазара през 1988 година и струва $6 500 (стойността на тази сума през 2015 г. е $13 000)

Наследникът на NeXT Computer се появява през 1990 година и се казва NeXTcube.

Представяне

NeXT Computer е показан за първи път през октомври 1988 г. на специално организираното събитие „Представяне на NeXT– въведение към следващото поколение компютри за образование“ в War Memorial Opera House, Сан Франциско, Калифорния.

На следващия ден избрани преподаватели и софтуерни разработчици са поканени (срещу входна такса от $100) да присъстват на първия публичен тест на NeXT Computer. Събитието носи името „Следващият ден“ и е проведено в хотел Хилтън, Сан Франциско.

На събитието програмистите, заинтересовани от разработването на софтуер за NeXTSTEP са запознати със софтуерната архитектура, обектно-ориентираното програмиране и писането на код за NeXT Computer.

По време на официалния обяд държи реч Стив Джобс.

NeXT Computer няма особен комерсиален успех и не успява да достигне нивото на продажби на компютри като Apple II, Commodore 64, Macintosh или Microsoft Windows PC. Работните станции се продават в университети, финансови институции и държавни агенции.

Наследство

NeXT Computer, неговите обектно-ориентирани инструменти за програмиране и библиотеки са използвани от Тим Бърнърс-Лий и Робърт Кайлиау в ЦЕРН при разработването на първият в света софтуер за уеб сървър, CERN httpd. Освен това на него е написан и първият уеб сървър, основа на Световната мрежа (WorldWideWeb).

С NeXT Computer е създаден и първият електронен каталог за приложения Electronic AppWrapper, създаден от Джеси Тейлър за Paget Press през 1990 г.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!