Oracle VM VirtualBox

Oracle VM VirtualBox (с предишно наименование Sun VirtualBox, Sun xVM VirtualBox и Innotek VirtualBox) е хипервайзор за x86 компютри на корпорация Oracle. Първоначално Innotek разработват продукта до придобиването на компанията от Sun Microsystems през 2008 г., а от 2010 г. насам Oracle се занимават с разработването.

VirtualBox може да бъде инсталиран на съществуваща операционна система-домакин (host); може да създава и менажира гостуващи (guest) виртуални машини, всяка с гостуваща операционна система и собствена виртуална среда. Поддържаните операционни системи-домакин включват Linux, OS X, Windows XP и по-късно Solaris и OpenSolaris; налични са също и портове за FreeBSD и Genode. Поддържаните гостуващи операционни системи включват различни версии и разновидности на Windows, Linux, BDS, OS/2, Solaris, Haiku и други. От версия 3.2.0 насам VirtualBox позволява частична виртуализация на OS X гости върху Apple хардуер. OSx86 също може да бъде инсталирана използвайки VirtualBox.

За най-ползотворно използване на продукта се препоръчва инсталирането на Добавки към госта (Guest Additions) към гостуващата операционна система. Тези добавки представляват различни драйвери и системни приложения, които оптимизират гостуващата операционна система за по-добра производителност и използваемост. От версия 4.3 (излязла през октомври 2013 г.), Windows гостуващите системи на хардуер, който е поддържан могат да се възползват от WDDM драйвера включен в пакета Guest Additions. Това позволява използването на Windows Aero заедно с поддръжка на Direct3D.

История

VirtualBox първоначално се предлага от Innotek от Германия под собственически софтуерен лиценз, правейки една от версиите на продуктът безплатна за използване за лични нужди при съобразяване с VirtualBox Условията за индивидуално и временно ползване (Personal Use and Evaluation License – PUEL). През януари 2007 г. по препоръка на LiSoG, Innotek пускат VirtualBox Версия с отворен код (Open Source Edition – OSE), обект на изискванията на GNU Основен публичен лиценз (General Public License – GPL), версия 2.

Innotek също допринася за разработката на виртуализация на OS/2 и Linux, както и за OS/2 портове на продукти на Connectix – фирма по-късно придобита от Microsoft. В частност, Innotek разработват кода за добавките в Microsoft Virtual PC и Microsoft Virtual Server, които дават възможност за различни взаимодействия между основната и гостуващите операционни системи като споделени клипбордове (clipboards) или динамично оразмеряване на екранното пространство (viewport).

Sun Microsystems придобиват Innotek през февруари 2008 г.

Oracle Corporation придобива Sun през януари 2010 г. и прекръства продукта на „Oracle VM VirtualBox“.

Лицензиране

С версия 4 на VirtualBox, излязла през декември 2010 г., основният пакет става свободен, използвайки GNU Основен Публичен Лиценз версия 2 (GPLv2). Това е пакет с пълна функционалност, но не са включени някой собственически компоненти, които не са налични под GPLv2. Тези компоненти са например поддръжка на USB 2.0 устройства, Remote Desktop Protocol (RDP) и Preboot Execution Environment (PXE) за Intel карти и са налични отделно като част от „VirtualBox Oracle VM VirtualBox extension pack“ пакета под собственически PUEL лиценз. Той позволява използването на продукта за лично ползване безплатно.

VirtualBox изисква използването на Open Watcom компилатор за построяване на BIOS-а след версия 4.2.

Въпреки че VirtualBox позволява експериментална поддръжка за Mac OS X гостуващи системи, лицензът на Mac OS X не позволява тя да работи на друг хардуер, освен на Apple. Това е наложено в операционната система чрез викане на Apple System Management Controller (SMC), който верифицира автентичността на хардуера.

Емулирана среда

Софтуерно-базирана виртуализация

Гостуващият код в потребителски режим, вървящ в пръстен 3 се изпълнява директно на хардуера – домакин в пръстен 3.

Използвайки тези техники, VirtualBox постига производителност сравнима с тази на VMware.

Хардуерно-базирана виртуализация

VirtualBox поддържа както хардуерната виртуализация VT-x на Intel, така и AMD-V на AMD. Използвайки ги VirtualBox може да пусне всяка гостуваща виртуална машина в свое собствено адресно пространство; кодът за пръстен 0 на гост операционната система върви в VMX не-администраторски режим също на пръстен 0 на системата – домакин, а не на пръстен 1.

VirtualBox поддържа някой гост системи (включително 64-битовите SMP и определени собственически операционни системи) само на домакини с хардуерно-подпомагана виртуализация.

Виртуализация на устройствата

Системата емулира твърди дискове в един от следните формати – образи (images):

VirtualBox, както се вижда, може да използва виртуални дискове създадени в VMware или Microsoft Virtual PC, както и своите собствени формати. VirtualBox също може да се свързва с iSCSI устройства, използвайки съответният виртуален твърд диск. VirtualBox емулира IDE (PIIX4 и ICH6 контролери), SCSI, SATA (ICH8M контролер) и SAS контролери, към които могат да бъдат закачани твърди дискове.

VirtualBox поддържа Open Virtualization Format (OVF) от версия 2.2.0 (април 2009 г.) насам.

Както ISO образи, така и свързани физически устройства към домакина могат да бъдат зареждани като CD/DVD устройства. Например, DVD образ на Linux дистрибуция може да бъде смъкнат от Интернет и използван директно от VirtualBox.

За Etherner мрежови карти VirtualBox виртуализира следните Карти за мрежови интерейфи:

За звукова карта VirtualBox виртуализира Intel HD Audio, Intel ICH AC`97 и SoundBlaster 16 устройства.

Емулиран е USB 1.1 контролер, така че всяко USB устройство, закачено към домакина, може да бъде достъпено през системата – гост. Специален собственически разширителен пакет добавя поддръжка на USB 2.0 контролер и VirtualBox действа като RDP сървър. USB устройства на отдалечения RDP клиент също могат да бъдат използвани все едно, че са свързани директно за домакина. Това е възможно само ако клиентът поддържа въпросния разширителен пакет (Oracle предлагат клиенти за Solaris, Linux и Sun Ray, които го поддържат и обещават поддръжка и за други платформи за в бъдеще).

Ограничения

Някой от функциите са достъпни само след инсталирането на пакета със затворен код „VirtualBox Extension Pack“:

Инструменти от трети лица

VirtualBox е част от Live Raizo – Debian базирано live CD, създаден специално за експерименти чрез симулация в сферата на мрежите и системната администрация.

Въпреки че VirtualBox не е преносимо приложение, преносима версия може да бъде набавена от различни инструмени като vbox.me или LinuxLive USB Creator.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!