Оупън Стрийт Мап

Оупън Стрийт Мап, накратко ОСМ (на английски: OpenStreetMap), е колаборативен проект за създаване на свободна и редактируема карта на света. Картите на ОСМ се използват и от фондация Уикимедия (в частност и Уикипедия). Към ноември 2012 г. потребителите допринасящи за развитието на ОСМ са над 900 000.

История

Проектът е стартиран от Стив Кост (Steve Coast) през 2004 г., с идеята за създаване на свободни за ползване карти на света, съставени и допълвани от доброволци, по подобие на Уикипедия. Проектът е алтернатива на различните несвободни подобни услуги на държавни и комерсиални организации като Google Maps например.

През 2006 г., във Великобритания е регистрирана и фондация ОупънСтрийтМап (OpenStreetMap Foundation), която се занимава с поддръжка, организация, финансиране и лицензиране на проекта.

Първоначално данните, допринесени от доброволците, чрез които се генерира картата, са под Криейтив Комънс лиценз, а от 12 септември 2012 г.– под Свободен лиценз за бази данни (Open Database License). Някои от участниците в проекта не приемат промяната и това води до загуба на около 1% от данните.

Сътрудничество

През 2006 г. Yahoo! дават съгласие техните въздушни снимки да се използват в ОСМ.

Фондация Уикимедия развива сътрудничество с фондация ОСМ.

Апъл започват да използват ОСМ в iOS през 2012 г., първоначално без изискваното според лиценза уточнение за източник.

Източници

Проект България в ОСМ Уики

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!