PC-BSD

PC-BSD e UNIX-подобна, десктоп-ориентирана операционна система базирана на FreeBSD. Целта е да бъде лесна за инсталиране, използвайки графична инсталационна програма, лесна и готова за използване с инсталиран KDE по подразбиране. Сега проектът PC-BSD разработва графична инсталационна програма, която ще инсталира и управлява софтуерните пакети.

История

Пакетна система

Пакетната система на PC-BSD е с различен подход към инсталирането на софтуер от другите UNIX-подобни операционни системи. Вместо да използва ports или пакетни системи на FreeBSD, PC-BSD използва файлове с разширение .txz. Когато се стартират, се задейства инсталационен магьосник (англ. – wizard).

Всички софтуерни пакети и библиотеки се инсталират в техните собствени директории, в /Programs, намалявайки бъркотията за това къде се намират бинарните програми, като намалява опасността от счупени пакети ако системните библиотеки са актуализирани или променени. Пакетната система на PC-BSD също така се грижи за поставянето на връзки в менюто и на десктопа на KDE.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!