PCLinuxOS

PCLinuxOS (съкратено: PCLOS) e жива Линукс дистрибуция, ориентирана към обикновения потребител. Основна цел на разработчиците е простотата и лесното използване. При PCLinuxOS не е необходимо да се инсталира допълнителен софтуер, за да се разпознават и отварят повечето от известните мултимедийни файлове, като mp3 и avi. Готови и инсталирани към диска са и Java и Flash 10. Дистрибуцията разполага и с голямо количество допълнителен софтуер в хранилищата, който може да се инсталира чрез Synaptic. Основната десктоп среда е KDE, но са достъпни и версии с gnome, xfce, lxde и др. Живият диск разполага с инсталатор, който е много лесен за употреба, и инсталацията на твърдия диск не отнема почти никакво време. Друга интересна характеристика е mklivecd – програма, която ви позволява да създадете собствен жив диск от наличната инсталация.

Първата версия на PCLinuxOS е пусната на 24 октомври 2003 от тогавашния разработчик на RPM-пакети за Mandriva Linux Бил Рейнълдс (познат още в интернет с псевдонима „Texstar“). Първите издания на PCLinuxOS са обозначени като ‘preview’ версии: p5, p7, p8, p81a, p9, p91, p92, и p93.

PCLinuxOS 2007 е първият завършен рилийз, базиран на Mandriva Linux 2007. Това издание включва напълно нов дизайн спрямо предишните „preview“ версии и вградени 3D ефекти. Други промени са обновеното лого и буут скрийн. Официалната дата на издаването е 21 Май 2007.

PCLinuxOS 2009.2 е пусната на 30 Юни 2009. Подобренията спрямо предишни версии са доста бъг-фиксове, промени по дизайна и работния плот. Това е последната версия на PCLinuxOS, която използва KDE 3 графична среда по подразбиране.

2010 изданието на PCLinuxOS е пуснато на 19 април 2010. То съдържа новата версия на KDE – 4.4.2 и нова версия на Линукс ядрото – 2.6.32.11. Това е първата версия на PCLinuxOS, която поддържа новата файлова система ext4. Също това издание е първото, което съдържа не само KDE и GNOME графични среди, но и по-леките xfce и LXDE. Дистрибуцията изисква пълно преинсталиране и не е съвместима с предишни версии.

PCLinuxOS 2011.6

PCLinuxOS 2011.6 излиза на 27 Юни 2011. Обновленията включват ъпдейт на ядрото до Linux Kernel 2.6.38.8, Xorg е обновен до версия 1.10.2, което предлага по-добра поддръжка за видеокартите на Intel, Nvidia и AMD/ATI.

Към 28 Август 2011, PCLinuxOS е на 7-мо място в листата на distrowatch за най-използвани Линукс дистрибуции.

PCLinuxOS 2011.9 е настоящата версия на дистрибуцията. Достъпна е с няколко графични среди – KDE, GNOME, LXDE, XFCE. Промените включват

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!