Прокси сървър

В компютърните мрежи, един прокси сървър (сървър-посредник) е сървър (компютърна система или приложни програми), който действа като посредник за исканите от клиентите търсени ресурси/услуги от други сървъри. Клиентът се свързва с прокси сървър, като изисква някои услуги, като пример: файл, връзка, уеб страница, или други ресурси, достъпни от друг сървър. Прокси сървърът проверява заявката в съответствие със зададени правила за филтриране. Например, той може да филтрира трафика от IP адрес или протокол. Ако искането бъде утвърдено, прокси сървърът предоставя заявения ресурс, чрез свързване към съответния сървър (който реално предоставя услугата) и иска услугата от името на клиента. Прокси сървърът може също така да променя заявките на клиента или отговора на сървъра, а понякога той може да обслужи заявката, без да се свърже с друг определен сървър. В този случай говорим за т.нар. кеширане на заявка до отдалечен сървър, и се връща резултат от същата предишна заявка за едно и също съдържание директно от прокси сървъра без да се свързва с друг сървър.

Целите на прокси сървърите може да са:

Прокси сървър, който предава немодифицирани заявки и отговори (резултати), се нарича обикновено гейтуей или tunneling proxy.

Прокси сървър може да бъде поставен на различни места между локалния компютър на потребителя и сървъра-цел в Интернет, който генерира резултата.

Обратно прокси (reverse proxy) е обикновено прокси сървър към Интернет, който служи за точка на контрол и защита при достъп на сървър от частна мрежа, обикновено предоставящ и други услуги като баланс на натоварването (load-balancing), оторизиране (authentication), декодиране (decryption) или кеширане (caching).

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!