Request for Comments

Request for Comments (RFC)– „Искане (заявка) за обсъждане“ е издание на Работната група за интернет инженеринг (IETF) и Интернет общество (ISoc), основните органи в областта на техническите разработки и определянето на стандарти за Интернет.

RFC е термин за компютърни мрежи и Интернет и представлява работен документ с пореден номер в серия от такива документи, съдържащ предложения за стандарти и/или допълнителна информация. Тези документи се използват широко както от комерсиални, така и от некомерсиални софтуерни производители, от общностите на Интернет и Юникс потребителите. Поредицата от RFC документи започва през 1969 като част от проекта ARPANET, предшественик на Интернет. Днес това е официалният канал, през който IETF и други Интернет организации публикуват стандарти. RFC-тата покриват и други теми като нови разработки и коментари относно текущото състояние на Интернет.

RFC-та се публикуват от редактор, който е подчинен на IAB. Веднъж получило номер и публикувано, RFC никога не се отменя или скрива, а се замества от публикацията на ново. За да се определи кои RFC-та са активни Интернет стандарти и кои са остарели, се използва Internet Standard 1 (STD1), който се публикува периодично като RFC.

RFC-та могат да се намерят в Интернет на адрес www.ietf.org/rfc.html, както и на много други места чрез anonymous FTP, gopher, и други системи за извличане на документи от Интернет.

Всяко RFC се публикува в ASCII текстов формат, като има и други формати. Нормативната версия е винаги в ASCII формат.

RFC-тата се създават по начин, който е доста по-различен от начина, използван от специализирани в създаването на формални стандарти организации, каквато е например ANSI. Те често се обменят между технически експерти, работещи по тяхно собствено желание, като резултатите могат да се прегледат от всички с достъп до интернет. На практика, RFC-та върху стандарти обикновено се изработват от експерти, участващи в работни групи, които първо публикуват чернови (Internet-Drafts) на стандартите. Така се позволява голям брой хора да прегледат документите още преди те да се превърнат в RFC-та.

Традицията RFC-тата да се пишат от прагматични, водени от опита си личности или малки работни групи, след като това, което описват вече са го направили, има сериозни предимства пред по-формалния процес, типичен за ANSI или ISO.

Едно от тези предимства е традицията да се пишат шеговити RFC-та. Обикновено се публикува поне едно годишно, често за деня на шегата.

RFC-тата са удивителни най-вече с това, колко добре работят – в тях липсват неяснотите, широко разпространени в неформалните спецификации, както и недомислиците, които често присъстват във формалните стандарти.

За детайли относно RFC-тата и техния живот, вижте RFC 2026, „The Internet Standards Process, Revision 3“.

RFC 1, озаглавено „Host Software“, е написано от Стив Крокър от Калифорнийски университет – Лос Анджелис и е публикувано на 7 април, 1969.

Пълен списък от RFC-та в текстов формат може да се намери на уеб сайта на IETF. Всяко публикувано RFC може да бъде директно свалено от адрес www.ietf.org/rfc/rfc#.txt, като знака # се замени с номера на RFC-то. Вижте също: www.ietf.org/rfc/.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!