Семантична мрежа

Семантичната мрежа (на английски: Semantic web) е нова концепция (за „мрежа от данни“) за развитието на World Wide Web и мрежата на Интернет. Концепция за това всеки ресурс на „човешки език“ в интернет, да бъде снабден с описание понятно и за компютрите.

Семантична мрежа — това е надстройка над съществуващата WWW, която има за цел да направи информацията в мрежата, по-понятна за компютрите. Почти цялата информация в интернет е в текстов формат. В същото време прогресът в областта на обработката на човешките езици (Natural Language Processing, NLP) е бавен. Компютрите не могат да възприемат словесната информация разпространена в интернет. Тогава се появява въпроса – как да накараме компютрите да възприемат смисълът на информацията и да го използват? Това е и целта на концепцията за семантичната мрежа. Думата „семантична“ в даденият случай означава осмислена, понятна.

Компютрите имат слабо участие в обработката на информацията в интернет. Функциите им се свеждат основно в съхранение и търсене на информацията. В същото време оценката, класификацията и значението и се определя от човека. Ако компютрите не могат да разбират човешкият език, тогава е нужно да се създаде език понятен за компютрите. В идеалния случай цялата информация в интернет трябва да се съдържа в два варианта:

Реализация

За създаване на разбираем от компютрите език, се използва форматът RDF (Resource Description Framework), който е на основа на синтаксиса на XML и използва идентификатори URI за обозначение на ресурсите. RDF — това е система за описание на мрежовите ресурси, понятна за компютъра. Форматът RDF е предназначен за съхранение на метаданните (метаданни – това са данни за данните). RDF не е предназначен за четене от човек. В днешни дни форматът получава широко разпространение.

Плюсове и минуси

Мнозина поставят под съмнение успеха на проекта за семантична мрежа, но скептиците постоянно намаляват. В много големи компании започва внедряване на концепцията. Освен това семантичната мрежа активно се внедрява в проекти с отворен код (open source).

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!