Shell (компютри)

Командният интерпретатор (на английски: Shell, шел– обвивка) е потребителски интерфейс за достъп до услуги на съответната операционна система. Като цяло обвивките (shell) на операционните системи използват или интерфейс с команден ред или графичен потребителски интерфейс.

Shell е програма, която приема команди от потребителя, и стартира програмите асоциирани с тези команди, или с други думи това е софтуерен компонент, който осигурява интерфейс за потребителите.

Терминът много често се отнася до обвивката (shell) на операционната система, т.е. външния слой на интерфейса между потребителя и вътрешността на операционната система (ядрото). Шелът осигурява достъп до услуги на ядрото на операционната система.

Операционните системи обикновено имат два вида обвивки: от команден ред и графична. Командният интерпретатор от команден ред осигурява интерфейс с команден ред (CLI) на операционната система, а графичният команден интерпретатор осигурява графичен потребителски интерфейс (GUI). И при двете категории основната цел на шела или командния интерпретатор е да извика или да „стартира“ друга програма; въпреки това, шеловете често имат и допълнителни възможности, като например показване на съдържанието на директории и файлове.

Кратка история

Първите командни интерпретатори са създадени през 1960-те години. Използвани са на машини като ASR-33 Teletype и VT52. Тогава шеловете са били изцяло текстови, с малки изключения за бизнес програми, които са използвали менюта.

През 70-те, след навлизането на UNIX системите, шеловете започват да се развиват, появява се т.нар. конвейерно изпълнение на команди (на английски: pipeline), което автоматизира процеса. Тогава в употреба навлизат и скриптовете, които дават големи възможности на потребителя.

Представители

Някои от най-известните командни интерпретатори са:

в UNIX-подобните системи:

Интерфейсът с команден ред (CLI) е шел (обвивка) на операционна система, който използва буквени и и цифрови символи от клавиатурата за да въведе инструкции и данни към операционната система, интерактивно.

Първият Unix шел на Кен Томпсън sh е моделиран след шела на операционната система Multics, който от своя страна е моделиран след RUNCOM програмата, която Луи Пузен (Louis Pouzin) представя на екипа на Multics.

Съвети

Всеки потребител при включваненето си в системата стартира свое копие на шел в паметта, с цел да не се пречи на останалите потребители на системата.

Повечето версии на Linux позволяват на потребителя да променя своя шел с командата chsh или passwd -s. Когато подавате такава команда Linux търси файла /etc/shells. Само тези команди, които съществуват в този файл ще бъдат изпълнени.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!