Solaris

Solaris е Unix-базирана операционна система, разработена от компанията Oracle.

За всички версии след Solaris 9, Oracle предлагат за свободно изтегляне (но в бинарен вид, т.е. не с открит изходен код) некомерсиален вариант на Solaris по лиценза CDDL. Този вариант се различава от комерсиалната версия по това, че Oracle не предоставят техническа поддръжка, няма документация в печатен вид и липсва известно количество несвободен софтуер (Value Added Software).

През юни 2005 година, Oracle решават да открият част от изходния код на Solaris 10 и да стартират проекта OpenSolaris. Разработката на следващата версия на Solaris— версия 11.0 – се провежда в сътрудничество с общността OpenSolaris и в значителна степен на основа на кода на OpenSolaris 1.0.

По-ранните версии, базирани на BSD UNIX, се наричат SunOS. Във варианта SunOS 5 изходният код е преведен на база на System V, а името беше променено на Solaris 2. След излизането на версия 2.6, Oracle изключват двойката от името, а следващата версия наричат Solaris 7. Към началото на 2007 година последната налична версия на Solaris е Solaris 10 (достъпна за свободно изтегляне от официалния сайт на компанията Oracle). След него е разработен Solaris 11.0 (с кодово название на проекта „Невада“), като последната стабилна версия е 11.3 от 26 октомври 2015.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!