SVG

SVG (Scalable Vector Graphics – „мащабируема векторна графика“) е базиран на XML маркиращ език за описване на двумерна векторна графика с възможност за включване и на растерни изображения, създаден от Уеб Консорциума (W3C). С термина се обозначава и множеството от спецификации дефиниращи езика (SVG Full, SVG Tiny SVG Basic и др.). Последната версия на пълната спецификация, респективно на пълния език е SVG 1.1 (за повече яснота обозначаван още като SVG Full 1.1).

Освен пълната спецификация, създадени са и съкратени такава, като нейни подмножества, предназначени предимно за мобилни устройства. Това са спецификацията SVG Tiny, подходяща за мобилни телефони и SVG Basic – за цифрови помощници (PDA). Те са обединени под общото название SVG Mobile.

Файловете с SVG графика обикновено имат разширение .svg а техният MIME тип е image/svg+xml.

Един SVG файл може да съдържа векторна графика, растерна графика и текст. В SVG 1.1, възможностите на езика са групирани в 14 раздела:

Примери

Правоъгълник

Изображението описано от този SVG документ изглежда така:

Горният пример използва основната форма правоъгълник описана с етикета <rect />. Чрез атрибутите x и y се задават координатите на горния му ляв ъгъл спрямо координатното начало. В случая координатното начало е горния ляв ъгъл на изображението, но може да бъде и друго. width и height атрибутите задават съответно ширина и височина на правоъгълника, fill – цвят за запълване, а stroke и stroke-width – съответно цвят и дебелина на очертанието.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!