Symbian

Symbian е операционна система за интелигентни клетъчни телефони, разработена от Nokia, отчасти базирана на отворен код, предназначена за мобилни устройства. Системата поддържа платформи x86 и ARM.

На 24 юни 2008 година компаниите Nokia, Sony Ericsson, Motorola и NTT DOCOMO официално заявяват сливането на различните платформи в обща. Заедно с AT&T, LG Electronics, Samsung Electronics, STMicroelectronics, Texas Instruments и Vodafone създават некомерсиална организация— Symbian Foundation. Nokia анонсира покупката на всички дялове на Symbian Ltd. и се ангажира да предоставя изходните кодове на Symbian Foundation .

Технически детайли

Архитектурата на Symbian се основава на едно микроядро, което се занимава само с предпазването на паметта и посредничеството на съобщенията между активните процеси. Останалата функционалност се осъществява с помощта на сървърни процеси, които биват използвани асинхронно с изпращането на съобщения към тях, а не както е традиционно чрез системни извиквания.

Symbian OS е написана на С++, но не използва неговите стандартни библиотеки, а прилага собствени, които са проектирани от самото си начало да използват по-малко памет (и съответно по-малка консумация на енергия от устройството, работещо под операционната система). Тези библиотеки са донякъде от по-ниско ниво от стандартните на езика, което прави употребата им по-трудна и забавя програмирането на вградени приложения за операционната система.

Съществуват няколко модификации:

История

1998 – основаване на Symbian

1999 – Symbian и NTT DoCoMo подписват споразумение за научни изследвания и разработка на смартфони за Япония

2000 – Първият телефон със дисплей, чувствителен на допир Ericsson R380 със Symbian OS v5

2001 – Първият отворен Symbian смартфон— Nokia 9210 Комуникатор и първият GPRS смартфон с камера— Nokia 7650

2002 – Symbian отваря изходния си код за софтуерни и хардуерни разработчици на 3-ти страни

2003 – Symbian смартфоните започват да поддържат мобилни разплащания в Япония

2004 – Symbian е избран от NTT DoCoMo за софтуерната платформа 3G FOMA апарати

2005 – Symbian OS v9 поддържа процесори с едно ядро, WebCore и JavaScriptCore компонентите на Safari браузъра на Apple

2006 – продадени са 100 милиона смартфона

2007 – Symbian обявява новите технологии за бъдещето на смартфоните FreeWay, ScreenPlay и Symmetric Multi Processing (SMP Симетрична многозадачна обработка)

2008 – Основава се Symbian Foundation

2010 – Системата вече е с напълно отворен код, вече не се говори за отделни версии на операционната система, а от Symbian^3 тя ще еволюира с постоянни ъпдейти

2010 – Samsung и Sony Ericsson спират да предлагат смартфони със мобилна операционна система Symbian

2011 – Nokia обявява промяна в стратегията си по отношение на Symbian— използването ѝ за следващите 2 години ще бъде постепенно ограничено за телефоните от по-евтиния пазарен сегмент, а при останалите ще бъде заместена от мобилната операционна система Windows Phone 8 на Microsoft.

2014 – Nokia официално спира поддръжката на Symbian. Nokia произвежда телефони с Windows Phone 8.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!