Tiny Core Linux

Tiny Core Linux („Тайни Кор Линукс“, TCL) е лека Линукс-базирана операционна система фокусираща върху предлагането единствено на базова операционна система използвайки BusyBox (по-лека версия на шелът Bash) и FLTK библиотеките за графичната част на операционната система. Изборът на точно тези два основни компонента на операционната система ѝ позволяват да бъде лека и бърза. Това, което отличава Tiny Core Linux от останалите операционна системи е нейната големина (12 мегабайта) и това, че когато е инсталирана съдържа само най-базовите инструменти. Допълнителна функционалност може да се добави чрез инсталирането на разширения (програми) от App Browser. Tiny Core Linux е операционна система с отворен код и е лицензирана под GNU General Public License версия 2. Системата е разработена от Робърт Шингълдекер.

Различни „видове“ Tiny Core

Tiny Core linux може да се изтегли под няколко вариации от официалният уебсайт

„Core“ (8 Мегабайта) (също така наричан „Micro Core Linux“) е основата на всички други вариации, защото тя идва с най-малко елементи. Това, по което се отличава от другите вариации е:

Това го прави добра система за сървъри или хора, който искат да започнат да градят операционната си система от най-базово ниво. Но с тези качества идват и недостатъците:

Поради тези недостатъци са направени следващите вариации:

„Tiny Core“ (12 Мегабайта) е „Core“ с добавени X библиотеки, FLTK, FLWM графичен интерфейс и няколко GUI програми:

Тези програми правят системата по-използваема. Създателите препоръчват тази вариация на системата на новите потребители. Tiny Core e средна по големина сравнена с останалите две вариации на операционната система. Не се препоръчва за потребители, които имат достъп единствено до безжичен Интернет, защото такъв не поддържа. Може, обаче да се инсталира поддръжка за безжичен Интернет ако компютърът се прикачи към жичен и изтегли разширението от App Browser. Тази вариация не идва с програма за инсталиране на системата на твърдия диск (TC Install). Тя може да бъде инсталирана впоследствие чрез App Browser.

„Core Plus“ (64 Мегабайта) e съставена Tiny Core с още няколко добавки. Най-значителни сред тях са поддръжка на безжичен Интернет, TC Install и поддръжка на различни клавиатурни подредби (А не само Американската подредба, както е в Tiny Core)

Системните изисквания на Tiny Core Linux доста малки в сравнение с по-известните Линукс дистрибуции като Ubuntu, Suse и Mandriva. Още по-голям е контраста ако бъде сравнена и с операционна системи като Windows и Mac OS X.

Минимална Конфигурация

Tiny Core– най-малко 46 Мегабайта RAM. Ако има по-малко памет в наличност, системата няма да зареди, независимо колко слап място има заделено.

Core– най-малко 28 MB of RAM. Поне i486DX.

Препоръчителна Конфигурация

Създателите на Tiny Core Linux я описват като „гъвкава и много малка операционна система с графичен работен плот, която може да се зарежда директно от компактдиск, USB флаш памет или от твърдия диск.“ От версия 2.8.1 Tiny Core e направена да работи изцяло в RAM, но с 3 различни режима на операция:

В следната таблица се съдържат датите на завършване на различните версии на Tiny Core Linux във времето.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!