Тони Хор

Сър Чарлз Антъни Ричард Хор (роден на 11 януари 1934), известен като Тони Хор и Ч. А. Р. Хор, е британски компютърен учен.

Известен е най-вече с развитието (през 1960 г., на 26 годишна възраст) на алгоритъм за бързо сортиране, който е сред най-използваните алгоритми за сортиране.

Той също така разработва Hoare logic за проверка на правилността на програмата, и формалният език Communicating Sequential Processes (CSP) да се уточни взаимодействието на паралелните процеси (включително Задача за обядващите философи) и вдъхновение за Occam.

Биография

Роден в Коломбо, Цейлон (нова Шри Ланка) в британско семейство, той получава образователно-квалификационна степен бакалавър в Оксфордския университет (Merton College) през 1956 г. Той остава още една година в Оксфорд, изучавайки статистика като следдипломна квалификация. Заминава на обменни начала в Московския държавен университет в Съветския съюз, където учи руски и машинен превод на човешките езици в школата на Колмогоров.

През 1960 г. започва да работи в Elliott Brothers, Ltd, малка фирма за производството на компютри, където работи с Алгол 60 и започва да пише алгоритми. Той стана професор по компютърни науки в Кралски Университет на Белфаст през 1968, през 1977 г. се връща в Оксфорд като професор по Компютърни системи и технологии, след смъртта на Кристофър Стрейчи. Днес е почетен професор там и също така главен изследовател в Microsoft Research в Кеймбридж, Англия.

През 1982 г. е избран за член на Кралското общество.

Известен е преди всичко с алгоритми за бързо сортиране (Quicksort и Quickselect), логика на Хор (Hoare logic), формалния език Communicating Sequential Processes (CSP) за описвне на взаимодействия между паралелни процеси, разработване на концепция за синхронизация при операционните системи и с аксиоматичния подход към програмните езици.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!