Уеб трафик

Уеб трафик (на английски: Web traffic) е количеството данни, което се обменя чрез всеки уеб сайт. Той представлява голяма част от глобалния Интернет трафик. Определя се от броя на посетителите и броя на страниците, които посещават. Уеб сайтовете наблюдават входящият и изходящият трафик, за да установят кои отдели или страници са най-посещавани и дали има специфични тенденции, например определена страница да е популярна при посетители от една държава. Съществуват много начини за наблюдение на трафика, а събраната информация се използва за по-добро структуриране на уеб сайта, откриване на проблеми със сигурността или да индикира потенциална липса на пропускателна способност, тъй като не всякакъв уеб трафик е желан.

Някои компании предлагат рекламни планове, при които срещу увеличаване на уеб трафика, плащат за място на уеб страницата си. Уеб сайтовете често се целят да увеличат техния уеб трафик, като бъдат включени в търсачки и чрез оптимизация за търсачките.

Уеб аналитика е измерването на поведението на посетителите на уеб сайт. От търговска гледна точка, често стига до определянето на това кои сектори на уеб сайта подпомагат постигането на целите на интернет маркетинга; например кои страници окуражават потребителите да направят покупка.

Уеб трафикът се измерва, за да се определи посещаемостта на уеб сайтове, части от тях или определени страници. Уеб трафикът може да се анализира чрез преглеждане на статистиките на трафика, които се намират в дневника на сървъра (en: server log), автоматично генериран списък на всички обслужени страници. Посещение или импресия се генерира, когато посетителя отвори която да е страница в уеб страницата – посетителят винаги ще генерира поне една импресия, но би могъл да генерира повече. Следните типове информация често се сравняват, когато се следи уеб трафика:

Количеството на трафик към уеб сайт е мярка за неговата популярност. Чрез анализиране на статистиките е възможно да се намерят слаби места на уеб сайта и следователно тези звена да се подобрят. Също така е възможно да се увеличат посещенията на уеб сайта.

Ограничаване на достъпа

Уеб трафик може да бъде придобит по няколко начина. С постигане на висок рейтинг в търсачките за желаните ключови думи, лесно може да се привлекат нови посетители. От голяма важност тук са структурирането на уеб сайта и неговата достоверност.

Органичен трафик

Прекалено много уеб трафик може драстично да забави или дори да предотврати достъпа до уеб сайта. Това се причинява от прекалено много заявки за файлове изпратени до сървъра, повече отколкото може да обслужи. Причината за това може да бъде голямата известност на уеб страницата или целенасочена атака. Големите уеб сайтове използват множество сървъри и могат да обслужат всички заявки, затова претоварването е по-често срещано при малките уеб сайтове.

Атаки за отказ на услуга са принуждавали уеб сайтове да затворят след атака, „наводняване“ на уеб сайта с повече заявки, отколкото сървъра може да обслужи. При по-мащабни координирани атаки се използват и вируси.

Претоварване може да предизвикат неочаквани събития, като репортаж в медиите, който включва уеб сайта или след вълна от спам. Друга причина може да бъде публикуван линк в голям уеб сайт, т.нар. „слашдот“ ефект, след който има вълна от посетители, с които сървърът не може да се справи.

Външни препратки

Генериране на трафик

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!