Управление на съдържанието

Управлението на съдържанието (на английски: content management или за кратко CM) е система от процеси и технологии, които се използват за поддържане на жизнения цикъл на цифровата информация. Примери за системи за управление на съдържанието са системата на Уикипедия, системи за управление на съдържанието за уебсайтове и системи за обработка на журналистическа информация.

Животът на цифровата информация се състои от шест основни етапа: създаване, актуализиране, реклама, превод, архивиране и разпространение на информация. На първия етап информацията се създава и на последния етап информацията се изважда от системата, след като е изтекла или вече не е от значение, поради някакви съображения. Междинните етапи се повтарят и се извършва работа (от заетостите лица) по съдържанието ако е необходимо.

Системите за управление на съдържанието предоставят инструменти за изпълнение на всяка една от стъпките, през които преминава елемент на съдържанието по време на неговото дигитално съществуване. Управлението на съдържанието е основно процес на съвместна работа. Той обикновено се играе от предварително определени функционери. Много често се дефинират пет такива роли, когато всеки потребител на системата за управление на съдържанието се класифицира в поне една от ролите:

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!