VS Live

VS Live (Виес Лайв) е една от вече несъществуващите български ГНУ/Линукс дистрибуции. В нея се използваше пакетната система на Slackware и много от пакетите, от които е изградена, са взети направо от Slackware. Използвани са идеи и изходен код от Knoppix, Slax, Arch Linux, Kanotix и др.

Последната версия на VS Live беше издадена на три компактдиска:

Наличието на жив диск даваше възможност VS Live да се ползва без инсталация – дистрибуцията бе работи директно от преносим носител (напр. CD-ROM или DVD) без необходимост от твърд диск.

Съществува възможност дистрибуцията да се копира в оперативната памет (RAM) и да работи от там. Например ако системата е стартирана от компактдисково устройство, копирането на системата в оперативната памет дава възможност компактдисковото устройство да се ползва за други цели – например да се направи архив на важни данни от твърдия диск. VS Live също така беше налична и в олекотена версия, която се събира на малък диск 8 см.

Възможно е живия диск да бъде копиран (без инсталация) на дял с файлова система, която се поддържа от ядрото (вкл. и FAT32/NTFS) и да се стартира от там – така ще работи все едно, че работи от преносим носител, но значително по-бързо (твърдите дискове са много по-бързи от компактдисковите устройства). От тази функционалност могат да се възползват потребителите на други операционни системи, които желаят да ползват ГНУ/Линукс без да създават отделен дял.

Възможно е създаването на файл /vslive/homefs (вместо дял), който да съдържа потребителските директории – при стартиране на живия диск, системата намира този файл и предлага на потребителя да монтира файловата му система в точка /home. В случай, че на твърдия диск има дял с подходяща файлова система, бе възможно да се запише потребителските директории в директорията /vslive/home на този дял – системата ще намира тази директория при стартирането на живия диск и ще пита потребителя дали желае да се създаде връзка /home, сочеща към намерената директория. Предимството на втория метод е, че мястото, което се заема на твърдия диск не е фиксирано и достъпът е по-бърз. За запис на системните настройки (тези от /etc), които са направени по време на ползване на живия диск, може да използва скрипта vslive-saveconfig. В резултат на изпълнението на този скрипт, се получава архив с настройки, който може да се запише на дискета или твърд диск. При следващото стартиране на живия диск, системата ще намери този файл и ще попита дали да приложи намерените настройки. Разбира се, живият диск има и възможност за класическа инсталация (на собствен дял) – така работи най-бързо и няма нужда от особени грижи за да се запазват настройките при изключване на системата.

Инсталирането на дистрибуцията може да стане както от живия диск, така и от първия диск с пакети. Живият диск съдържа същите програми, които ги има и на първия диск с пакети – за инсталация на всички програми от дистрибуцията бе възможно да се изтегли само два диска – живия диск и втория диск с пакети или само двата диска с пакети. Пакетите от първия диск не зависят от пакетите на втория и това позволява дистрибуцията да се инсталира само от един диск.

Към днешна дата VS Live е изоставена и вече не се работи по нея, като и официалният сайт на дистрибуцията вече не работи.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!