Windows XP

Windows XP е семейство 32- и 64-битови операционни системи за персонални компютри, разработени от компанията Microsoft. Windows XP е издадена официално на 25 октомври 2001 г. Двете букви „XP“ произхождат от думата eXPerience (на български– опит, опитност) . Windows XP е наследник на Windows 2000 Professional и Windows Me, и е първата операционна система на Microsoft, предназначена за крайни потребители, която използва ядрото на Windows NT (версия 5.1). Първоначално Microsoft публикуват две версии: Home (домашна) и Professional (професионална). Home е предназначен за употреба в домашни условия, докато Professional има допълнителни възможности, разработени за работа в бизнеса, като идентификация в мрежа и поддръжка на два процесора.

По време на разработването си Windows XP е с кодово име Whistler, което е името на курортния град Уислър (Whistler) в Британска Колумбия, където служителите на Microsoft обичат да почиват и карат ски.

Официално Microsoft спира продажбите на Windows XP на 30 юни 2008 г., въпреки че OEM-версии можеха да се закупуват до 31 януари 2009 г. от фирмите, познати като „системни интегратори“ или като даунгрейд от Windows Vista Business и Windows Vista Ultimate. Microsoft прекрати техническата поддръжка на операционната система на 8 април 2014 г.

Разработка

Преди XP Майкрософт произвежда две линии операционни системи. Windows 95, Windows 98 и Windows Me са разработени за настолни компютри, но нямат надеждна защита на паметта, докато Windows NT и Windows 2000 са насочени към фирмения, професионалния и сървърния пазар, но са по-лошо поддържани от игрите. Windows XP е преработка на Windows 2000 с допълнителни функции за домашни потребители. Това е първият, и то много успешен опит на „Майкрософт“ да създаде една операционна система за всички цели.

Windows XP Home включва много от охранителните функции на Windows 2000 и вградена защитна стена, което е част от новите опити да се обезопасят продуктите на „Майкрософт“ след дълга история на охранителни проблеми и уязвимост.

През 2002 г. „Майкрософт България“ издадоха превод на Windows XP на български език, който понастоящем е достъпен или като отделна система, или като интерфейсен пакет, който може да се изтегли от сайта на „Майкрософт България“ (вж. Външни препратки).

Windows XP представя някои нови за Windows-серията функции:

Потребителски интерфейс

Windows XP включва нов интерфейс, базиран на задачите. Старт-менюто и възможностите за търсене са преработени и са добавени много визуални ефекти, между които:

Windows XP анализира натоварването, предизвикано от визуалните ефекти и решава дали да ги включи, като така предотвратява прекаленото използване на системните ресурси от новата функционалност. Тези настройки могат да бъдат допълнително нагласени от потребителя. [8] Някои ефекти, като алфа-сливането (прозрачността и плавното изчезване и появяване), са изцяло поддържани от много нови видеокарти. Обаче, ако видеокартата няма способността да възпроизвежда този ефект, работата на системата може да се наруши значително, поради което „Майкрософт“ препоръчва функцията да се изключи ръчно [9].

Windows XP добавя в Windows възможността за употреба на „визуални стилове“, които променят потребителския интерфейс. Обаче визуалните стилове трябва да бъдат криптографично подписани от „Майкрософт“, за да действат. Luna е името на новия визуален стил, който е вграден в Windows XP, и е автоматично включен за системи с повече от 64 МБ памет. Luna притежава 3 цвята, а те са синьо, зелено и сребърно (Luna се отнася само до отделния визуален стил, а не до новите функции в ГПИ на Windows XP като цяло).

„Класическият“ интерфейс на Windows 2000 може да се използва също по желание, като чрез използването му вие ще увеличите производителността на Windows.

„Майкрософт“ издава сервизни пакети за Windows XP, които поправят проблеми и добавят нови функции.

Сервизен пакет 1

Сервизен пакет 1 (Service Pack 1) за Windows XP е издаден на 9 септември 2002 г. Най-забележителните му нови функции са поддръжка на USB 2.0 и аплет за „Достъп до програмите и настройки по подразбиране“, който позволява на потребителя да контролира приложенията по подразбиране за дейности като разглеждане на уеб-страници и изпращане на „лесни съобщения“, а също позволява на потребителя да скрие някои от програмите на „Майкрософт“.

SP1 беше разработен така, че да не работи на повечето компютри с пиратско копие на Windows XP.

Сервизен пакет 2 (Service Pack 2) беше издаден на 6 август 2004 г. За разлика от предишни сервизни пакети, SP2 добавя нови функции към Windows XP, между които защитна стена, програма за Wi-Fi, блокатор за pop-up-прозорци и поддръжка на Bluetooth. Той също включва API, което позволява на скенери за вируси и защитни стени да се свързват с нова програма– охранителен център, която предоставя основен преглед на системната защита. Други функции са подобрения в Internet Connection Firewall (ICF), който сега се нарича Windows Firewall (и е включен по подразбиране), силна защита на паметта, използваща NX-инструкцията, която е включена в по-новите процесори и спира буферните атаки, както и подобрения в електронната поща и уеб-сърфирането. [10]

Сервизен пакет 3 (Service Pack 3) е пуснат за сваляне на 6 май 2008 г. В него са включени 1174 поправки и нови функции. Пакетът не включва Internet Explorer 7.

Специални версии

През ноември 2002 г. „Майкрософт“ издаде три нови версии, предназначени за специфичен хардуер:

През 2003 г. излизат:

След това се изпробва нова версия на 64 Bit Edition за системи с AMD Athlon 64 и Opteron.

Въпреки все още големия брой компютърни системи, които използват Windows XP, от Microsoft прекратиха поддръжката на операционната система на 8 април 2014 година, когато беше пуснат и последният ъпдейт за Service Pack 3.

Беше ли полезна тази статия?

Оцени я!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Ако намираш статията за полезна...

Последвай ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази статия не ти беше полезна!

Помогни ни да променим това!