Митология

Енциклопедия

Авгиеви обори

В древногръцката митология грамадни обори на царя на Елида Авгий, син на Хелиос, непочиствани 30 г. Херакъл ги почиства за 1 ден, като прекарва през тях водите на река Алфей (един от 12-те му подвига). Преносно – нещо крайно замърсено и занемарено; безредие.

Енциклопедия

Аврора

Римска богиня на зората. Името и означава „ветрец преди изгрева“. Съответства на древногръцката богиня Еос. В поезията е синоним на утринната зора.

Енциклопедия

Адонис

В древногръцката и римската митология бог на умиращата и възраждащата се природа с финикийско-сирийски произход. Името му означава „господар“, „владетел“. Според мита Афродита (или Астарта) и Персефона си поделят красивия Адонис, като всяка от тях го владее по 6 месеца в годината. Почитан е в Северна Африка (Финикия, Египет, Сирия) и островна Гърция (Кипър, Лесбос)…. още »

Енциклопедия

Амазонки

В древногръцката митология войнствен народ от жени, които произхождат от Арес и Хармония. Според легендата живеят в Мала Азия или в предпланините на Кавказ. Приемат в държавата си мъже само за продължаване на рода. Според един вариант родените момчета отпращат с бащите им, според друг – ги убиват, а момичетата отглеждат.

Енциклопедия

Амброзия

В древногръцката митология храната на олимпийските богове, която заедно с питието нектар им дава вечна младост и безсмъртие; с нея помазват и тялото. На смъртните амброзията възвръща младостта и силата. Преносно изключително вкусна храна.

Енциклопедия

Амор

Римско божество на любовта, чието има означава любов. Заедно с Купидон съответства на древногръцкия бог Ерос . Изобразява се като момченце или юноша със златни крила, с лък и стрели, понякога с факел (А. Карачи, Тициан, Ж. А. Вато). В много произведения на литературата и на изобразителното изкуство Амур се свързва и с олицетворението на… още »

Енциклопедия

Антигона

В древногръцката митология дъщеря на Едип и на Йокаста. Антигона доброволно тръгва в изгнание с баща си. В Атика те са приютени от Тезей. След смъртта на Едип се завръща в Тива , където въпреки забраната на чичо си Креон погребва брат си Полиник, загинал в похода на Седемте срещу Тива. Осъдена да бъде зазидана… още »

Енциклопедия

Аполон

Древногръцки бог на светлината, изкуствата и предсказанията, лечител, предводител на музите. Отъждествяван е със Слънцето. Син на Зевс и Лето, близнак на Артемида, баща на Асклепий. Аполон и Артемида се раждат на остров Делфи. Атрибутите на Аполон са лира, лък, стрели или китара, кипарис и бръшлян; свещено дърво е лавър. Според Омир в „Илиада“ богът… още »

Енциклопедия

Аргонафти

В древногръцката митология герои, предвождани от Язон, които с кораба „Арго“ предприемат поход до Колхида и с помощта на Медея донасят златното руно в град Йолкос (днес Волос в област Тесалия). В античната литература броят на аргонавтите е различен – стигат до 67, сред тях е и Орфей, който ги посъветвал да се посветят в… още »

Енциклопедия

Арес

В древногръцката митология бог на войната; според по-стар мит – трак по произход. Син е на Зевс и на Хера. Бог на грубата коварна сила, Арес е пълна противоположност на Атина Палада. В Древна Гърция култът към Арес е слабо разпространен – в историческите извори почти не се споменават места, посветени на него. Атрибутите му… още »