Земя

Енциклопедия

Аляска

Аляска е разположена в северозападната част на Северна Америка. През 1867 г. САЩ купили тези земи от Русия. Аляска е най-големият щат на САЩ, територията и е 1 530 693 кв. км. Щатът е заобиколен с водни басейни и само на изток има сухоземна граница с Канада. В Беринговия проток, отделящ Аляска от азиатската част… още »

Енциклопедия

Ангиля

Ангиля (Ангуила) е малка островна държава, британско владение, намираща се в Карибите. Освен едноименния остров на Ангиля (Ангуила) принадлежат и островите Дог, Скруб и Сомбреро. Всички те са коралови, с надморска височина до 65 м и имат тропичен-пасатен климат. Колонизирани са от британците през 1650 г. Днес островите са населени от негри и мулати (98%) и… още »

Енциклопедия

Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда е държава, съставена от три малки острова В Карибския регион. Доходите й почти изцяло зависят от туризма. Най-голям и най-гъсто населен е остров Антигуа. Бреговете му са покрити с красиви бели пясъчни плажове. На острова живее около 98% от населението. Барбуда е нисък коралов остров, а най-малкият остров – Редонда, е необитаем…. още »

Енциклопедия

Арктика

Арктика е Северната полярна област на Земята, като в себе си включва Северния ледовит (Арктически) океан, северните части на Европа, Азия, Аляска и Северна Америка, и островите в най-северните части на Атлантическия и Тихия океан. Природа Огромна част от Арктика представлява ледено пространство, по-голямо от площта на континента Европа. Ледени шапки покриват много от островите и… още »

Енциклопедия

Аруба

Аруба е равнинен остров, намиращ се на запад от Нидерландските Антили и само на 25 км от венесуелския бряг. По западното му крайбрежие е силно развит туризмът. И в двете нидерландски владения земеделието е ограничено от бедните почви и недостатъчните валежи. Отглеждат се тютюн, алое, сорго, фъстъци и тропични плодове. Източници Джифърд, Клайв. География на… още »

Енциклопедия

Атмосфера

Атмосферата  е газовата обвивка на Земята, съдържа жизненонеобходимия за организмите въздух и ги защитава от вредни космически лъчения, определя времето и климата на нашата планета. Земната атмосфера се е оформяла в продължение на милиони години. В най-ранния етап от геоложкото развитие на Земята активните вулкански изригвания съдействали за формиране на първичната атмосфера. Според учените тя била… още »

Енциклопедия

Барбадос

Барбадос е една от най-гъсто населените страни в света (около 615 души/кв. км). Икономиката му се основава на селското стопанство, туризма и други обслужващи дейности. Барбадос е най-източния Карибски остров. Изграден е от силно окарстени варовици, обграден от красиви коралови рифове. Релефът е предимно равнинен, само на север се издигат няколко заоблени хълма, с терасовидно… още »

Енциклопедия

Бахамски острови

Общността на Бахамските острови е една от най-проспериращите страни в света. Заема едноименния архипелаг в северозападната нает на Карибския регион. Бахамските острови са изградени от коралови варовици с развит карст и са разположени сред ниски коралови рифове. Релефът им е равнинен. Климатът е тропичен-пасатен. Средните месечни температури са от 21-24° до 32°С, а средните денонощни… още »

Енциклопедия

Белиз

Белиз е малка страна, разположена в югоизточната част на полуостров Юкатан. Държавата е обявена за независима през 1981 г. Белиз (до 1973 г. Британски Хондурас) има две ясно обособени географски части. Северната част е заета от ниска, заблатена равнина, а на юг са планините Майа, с най-висок връх Виктория (1122 м). Над 40% от площта… още »

Енциклопедия

Бермудски острови

Бермудските острови се намират в Атлантическия океан, на около 1000 км от Северна Америка и са британско владение. Те са най-северните коралови острови в света. Бермудите включват над 150 вулкански острова, с натрупани коралови формации. Най-голям е остров Бермуда, с най-висок връх Гибс хил (72 м). Климатът на островите е топъл и влажен. През август… още »